מה עושים לו? מה זה טהרת הנפטר?
תהליך הטהרה הוא למעשה תהליך של רחיצה וניקוי של גופה כהכנה לקבורה. המטרה היא לכבד את הנפטר ולקבור אותו בצורה מכובדת ככל האפשר.
בהסתכלות על מעגל החיים, כשם, שרוחצים תינוק מיד לאחר שנולד, כך רוחצים את הנפטר, כשהוא נפרד מן העולם. האזכור במקורות הוא במגילת קהלת פרק ה' פס' טו "כל-עמת שבא כן ילך".
למה עושים את זה?
גופה של נפטר עשויה להיות מכוסה בדם, אם למשל קיבל טיפול רפואי טרם מותו או אולי נפצע. כמו כן, כאשר אשר אדם חי, תכולת המעיים ושלפוחית השתן שלו נשמרת בתוך הגוף באמצעות שרירים. אחרי הפטירה השרירים מתרפים (אין טונוס) ולכן התכולה עשויה להשפך החוצה.
איך עושים טהרה?
בתהליך הטהרה מנקים את ההפרשות הללו ודואגים שלא יקרה מצב שישפך משהו במהלך טקס ההלוויה. רוחצים את הגופה מבחוץ במים וסבון. חופפים את השיער. מנקים מתחת לציפורניים ואת האוזניים. אם זו אישה ויש לה לק, יסירו אותו בעדינות (אבל לא יסירו לק ג'ל או אקריל). אם נשארו תכשיטים על הגופה הם יוסרו וימסרו למשפחה.
תהליך הטהרה מתבצע תוך מתן כבוד רב לנפטר, לפי האמונה היהודית הנפטר רואה, שומע ומרגיש.כמובן שגברים מטהרים גופה של גבר ונשים מטהרות גופה של אישה.
האנשים שעוסקים בטהרה לא משוחחים ביניהם שיחות חולין, אלא מילים בודדות הנחוצות להליך, הם גם לא יצאו באמצע התהליך החוצה. גופת הנפטר מכוסה בבד רוב התהליך כדי לשמור על הצניעות.
בסיום שופכים על הנפטר 12-22 ליטר מים שמכונים "9 קבין" שמטרתם לדמות טבילה במקווה טהרה.
משתדלים לעשות את הטהרה סמוך ככל האפשר למועד הקבורה כדי לשמור על הניקיון ועל כבוד הנפטר.
לא מורידים קעקועים!!!!
אבל כן מסירים שיניים תותבות, שיניים מקובעות ישארו בפי הנפטר.
בסיום התהליך מלבישים את הנפטר בתכריכים.
מהם תכריכים? למה משתמשים בהם? ואיזה סוגים יש תוכלו לקרוא בפוסט הבא.
4 תגובות
מה עושים במידה וכן נקבר עם שיניים תותבות שהם כן נשלפות אבל הושארו בפה ונקבר איתם
האם זה בסדר ?
שאלה כזו צריך להפנות לרב. אבל אני מנחשת שלא תינקט שום פעולה במקרה כזה
ראיתי ששמו לנפטרת צמר גפן בנחיריים. מדוע זה?
אחרי פטירה לפעמים יש הפרשות, שמים צמר גפן כדי למנוע זליגה שלהם שעלולה להכתים את התכריכים