מאמרים

קבורה בחינם בישראל, יש דבר כזה?

כדאי שתדעו שקבורה בישראל הוא שירות שניתן בחינם!

כן כן בחינם! המדינה, באמצעות הביטוח הלאומי, מממנת את הוצאות יום הקבורה לכל מי שנפטר בישראל, בין אם הוא תושב הארץ ובין אם לא.

אז למה אנשים רבים משלמים על השירות הזה?

למה כל אחד מכם מכיר אנשים ששילמו כסף רב לחברה קדישא?

שירותי קבורה בחינם

אי שם בשנות ה-70 של המאה הקודמת, החליטה מדינת ישראל למסד את הקבורה. היא קבעה מודל שלפיו הביטוח הלאומי משלם לחברה קדישא עבור הוצאות יום הקבורה.
עלויות יום הקבורה  נבדקו על ידי כלכלנים ונקבע סכום המשולם לגוף הקבורה ואמור לכסות את ההוצאות של הטיפול בקבורת הנפטר (למעשה קיימות ארבע מדרגות לפי גודל הישוב, ככל שהישוב גדול יותר כך דמי הקבורה המשולמים לגוף הקבורה גבוהים יותר)

במקביל נקבע סל השירותים שמשפחת הנפטר זכאית לקבל בחינם  וכן נקבע סל שירותים שעליהם ורק עליהם, החברה קדישא, רשאית לגבות תשלום. עבור חלקם נקבע אפילו תעריף בתקנות הביטוח הלאומי.

מה כולל סל השירותים בחינם?

אפשר לראות בקישור הזה:

השירותים שחברה קדיש חייבת לתת ללא תשלום

דגשים והבהרות:

  • הקצאת מקום קבורה בחינם– נכון! אבל…
    • המקום בחינם מוגבל לפי סדרי הקבורה של החברה קדישא, או במילים אחרות, אי אפשר לבחור את המקום.
    • על מנת לעודד את השימוש בקבורה רוויה, נקבע שהאופציה הרוויה ביותר (רוויה=צפופה) היא תהיה האופציה החינמית, כל אופציה אחרת תהיה כרוכה בתשלום. לדוגמא: בבית עלמין שקיימת בו שיטת קבורת סנהדרין (כוכים/קומות) היא תהיה בחינם וכל שאר שיטות הקבורה האחרות יהיו בתשלום (זוגית/משפחתית/מכפלה, קבורת שדה/בודד).
    • ישנם כללים נוספים, לדוגמא מקום הקבורה בחינם מוגבל לכתובת שבה הנפטר רשום במאגר האוכלוסין. לדוגמא: אדם שרשום במרשם האוכלוסין בבאר-שבע יוכל להיקבר בחינם רק בבאר-שבע. (אלא אם כן נפטר מחוץ לבית חולים שאז יוכל לבחור בין מקום הפטירה למקום המגורים)
  • העברה למקום הקבורה- שימו לב שהאופציה היחידה בה נדרש תשלום, היא כאשר מקום הפטירה נמצא מחוץ לשטח השיפוט של מקום הקבורה וגם אז יש מחשבון למחיר המומלץ באתר של הביטוח של הביטוח הלאומי.

מה כולל סל השירותים בתשלום?

אפשר לראות בקישור הזה:

השירותים שהחברה קדישא רשאית לגבות עליהם תשלום

דגשים והבהרות:

  • כל בחירה של מקום קבר שחורג ממה שהוחלט שהוא קבורה בחינם כרוכה בתשלום כולל  השירות של שמירת מקום קבר ליד בן זוג או למשל שיריון מקום קבר מראש בחיים. הכללים מכירת מקומות קבר נקבעו בחוק שירותי הדת היהודיים שעליו אפרט במאמר הבא.
  • חוץ מהשירותים המפורטים בקישור, נאסר על החברה קדישא לגבות תשלום עבור שירותים נוספים.
  • תשלום עבור יסוד למצבה שהיא מסגרת הבטון שיוצקים מראש על מנת לייצר סדר ואחידות במבנה החלקות, היא חלק בלתי נפרד מביסוס המצבה ואת התשלום עליה גובה החברה קדישא, מקבלן המצבות בלבד. בוני מצבות רבים מציגים את התשלום הזה למשפחות כחלק נפרד מהמצבה שלא בצדק. כאשר אתם רוכשים מצבה בקשו לדעת מראש את המחיר כולל היסוד למצבה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בלוגים נוספים: